archief
Untitled Document

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Niks Niks

 

 


 


Centraal Museum Portret / Gert de Rijk

(19 min 24) 98,4 Mb

Ellen Weijers: redactie / camera
Ida van Zijl: interview
Charlie Silvrants: montage

Gert de Rijk (Utrecht, 27 juni 1945) begon zijn loopbaan bij pottenbakkerij Mobach en leerde gebruikskeramiek op de draaischijf maken. Om zijn artistieke ambities te kunnen verwezelijken volgde hij een avondopleiding bij academie Artibus. Daarna trad hij in dienst bij Jan van Ham. Van Ham was in de jaren twintig van de vorige eeuw als één van de vier oprichters van ‘De Vier Paddestoelen’ verantwoordelijk voor de belangrijke vernieuwing in het ambacht.

In 1965 doet Jan van Ham zijn atelier over aan Gert de Rijk. Rond die tijd vindt ook de ontmoeting met de graficus Gerard van Rooy plaats. Dat resulteert in een gezamelijke expositie in 1975. Het idee van een samenwerking tussen kunstenaars uit verschillende disciplines begint langzaam te rijpen. In 1991 richten Gert de Rijk, Gerard van Rooy, Henk van der Haar en Anco van der Haar de ‘Z4’ op.

Het keramische werk van De Rijk krijgt een heel eigen kwaliteit en karakter door de wijze waarop hij andere disciplines weet te integreren. De Rijk heeft daarmee de ontwikkeling van de Utrechtse keramiek een belangrijke impuls gegeven

Van 14 juli tot haf september is in het Informatiecentrum van het Centraal Museum een kleine presentatie te zien van het werk van Gert de Rijk. U ziet in het museum een selectie uit zijn oeuvre (grotendeels in bruikleen van de kunstenaar). Er zijn stukken te zien uit alle periodes, van de begintijd rond 1965 tot nu. Ook verschillende objecten die in de film te zien zijn, kunt u bewonderen. Aanleiding voor de presentatie is het interview dat dit jaar is opgenomen en dat wordt uitgezonden door MEERtv.
(bron: persbericht Centraal Museum Utrecht)

www.centraalmuseum.nl