Archief
Untitled Document

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Niks Niks

Uitzending 154, MEERtv

Uitgezonden op zaterdag 25 juni,2005
Via Stads TV Utrecht.

Uitzendtijd ieder uur vanaf 18.25 tot en met 01.25
(daarna elk uur herhaald).


Column
In memoriam Koos van der Sluys (2 min 04)
Ingmar Heytze: tekst / stem
Ingesproken tekst door Ingmar Heytze naar aanleiding van het overlijden van Koos van der Sluys.

Het item bekijken


Kunstenaarsportret
Centraal Museum Portret / Koos van der Sluys (27 min 10)
Ellen Weijers: regie / camera
Ingmar Heytze: interview
Rens Kamphuis: her-montage
Ter nagedachtenis aan de onlangs overleden Utrechtse kunstenaar Koos van der Sluys herhaalt MEERtv het kunstenaarsportret dat in 2002 is uitgezonden. Van der Sluys is 85 jaar geworden.

Het Centraal Museum heeft ten behoeve van haar archief een serie interviews gehouden met kunstenaars uit de generatie die in de periode 50-er en 60-er jaren op hun hoogtepunt waren. Ellen Weijers en Ingmar Heytze verzorgden de interviews. MEERtv bewerkte dit materiaal tot portretten van ongeveer een half uur.

Koos van der Sluys is op 30 januari 1920 in Utrecht geboren. Van der Sluys kwam met de grafische technieken in aanraking op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij samen met Karel Appel, Ger Lataster en Kurt Löb les kreeg van docent Brinks. "We vonden alles wat hij deed niks en hij vond alles wat wij deden niks en toen ik daar afstudeerde was ik dus geen steek verder."

Het werkelijke etsen, alle snufjes van het vak kwamen later. In 1962 leerde hij tijdens een verblijf in het atelier "Larourière et Frèlaut" in Parijs met kleur en aquatinten drukken. Daarmee maakte hij structuren, die herinnerden aan details uit mooie oude muren, boomschors en stenen. Erop voortbordurend werkte hij drie jaar lang aan zijn bekende Livre de Jade, Prenten in oplage bij Chinese gedichten, in het frans vertaald.

Een beetje provoceren is van der Sluys niet vreemd, ook niet in het eigen grafisch oeuvre, dat nog voortdurend verandert, onverwachte wendingen neemt, uitspraken doet en daarmee blijft verrassen. De vele tentoonstellingen die deze graficus in Utrecht en omgeving kreeg, waren nooit hetzelfde.
www.centraalmuseum.nl
Het item bekijken


 


i

Meer informatie over het programma Blinkers.

Achtergrond info over de diverse programma's van MEERtv.

Zoeken op programma

*Kijk voor meer zoek mogelijkheden in het archief.

Apple QuickTime player is benodigd om de filmpjes te kunnen bekijken.